İş kazalarında dünya genelinde neredeyiz ve durumumuz hakkında kısaca bilgi vereceğim. İş sağlığı ve Güvenliği ile ilgili alınan tüm tedbirlere rağmen iş kazları artış hızı düşmemekte ve ölümlü iş kazaları devam etmektedir.
Bunun temel nedeni kuralların uygulanmamasıdır. Çünkü Ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri bakımından diğer ülkelerle kıyaslandığında hemen hemen aynı kuralları koymakta, ancak bu kuralların uygulanması noktasında yetersiz kalmaktadır. Özellikle inşaat sektörünün denetimi yaygın olarak yapılamamakta ya da yapılmış olsa bile anlık olarak meydana gelen iş kazlarında konulan kuralların yeterince uygulanmadığı görülmektedir. Çoğunlukla denetimler esnasında alınması gereken tedbirler alınmış gibi gösterilse dahi sonradan o tedbirlere riayet edilmediği de görülmektedir.
İŞ KAZALARINDA SORUMLU KİM
Buna araçta kullandığımız emniyet kemerini örnek olarak verebiliriz. Emniyet kemeri bağlamadan yola çıkılmamalı kuralını uygulamadığımızda başımıza gelen kazanın sorumlusu kim olacak, elbette ki biz olacağız. İşte işyerlerinde de başta işveren sonra da işçiler bu tedbirlere aynen uymak zorundadır. Yoksa iş kazaları denetimlerle sonlandırılamaz veya yeterince azaltılamaz. Bunun için toplumun bilinçlenmesi ve kaderci yaklaşımlarla olaya yaklaşılmaması gerekir.
Uluslararası Çalışma Örgütü, Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinden çeşitli ülkeler için derlenen, iş kazası sonucu oluşan ölüm vakası sayılarından ülkemizin durumunu değerlendirebiliriz.
ÜLKEMİZİN İŞ KAZALARINDA DİĞER ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI
Her ülkenin sanayisinin büyüklükleri aynı olmadığı için, verileri tek başına değerlendirmek anlamlı değildir. Ancak,bu değerleri nüfusa oranlayarak düşünecek olursak; Türkiye’deki ölüm vakası oranı Finlandiya’nın iki mislinden fazladır. Almanya’nın nüfusu ve sanayisi Türkiye’den büyük olmasına karşın, ülkemizdeki ölüm vakası sayısı Almanya’dan daha fazladır. Bu verilere nüfus ve ekonomik büyüklük oranları açısından bakılınca, ölüm vakaları açısından da kötü olan ülke maalesef Türkiye olarak görülmektedir. İş göremezlik sayılarında ülkemizin durumu daha da olumsuz bir tablo sergilemektedir. Almanya’nın nüfusunun 83 milyon, Meksika’nın nüfusunun 111 milyon, ABD’nin nüfusunun 308 milyon olmasına karşın, iş göremezlik sayılarının ülkemizden az olması üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur.
KÜÇÜK İŞLETMELER
Maalesef iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınması gereken önlemler hep ertelenmektedir. Bu nedenle küçük işletmeler iş kazalarında ön sırada yer almaktadır. Bu durumdan da anlaşılacağı üzere kuralı koyup uygulamama ve kuralı geç koyma ülkemizin en önemli sorunudur.
Türkiye genelinde meydana gelen iş kazalarının yaklaşık %62’si elliden az çalışanı olan işletmelerde olmaktadır. Bu durum, iş güvenliği çalışmalarının kazaların oluşumundaki önemini ortaya koymaktadır. Bu sebepten dolayı küçük ölçekli işletmelerin iş güvenliği hizmetlerinden yararlanacağı bir mekanizma en kısa zamanda oluşturulmalıdır.
Mübarek Kurban Bayramınızı kutlar tüm İslam alemine hayırlı olmasını dilerim.