SORU 1: Yurtdışı borçlanması nedir ve hangi süreleri borçlanabilirim?
CEVAP 1: 3201 sayılı Kanuna göre, Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Antlaşması imzalanmış ülke olsun veya olmasın yurtdışında çalışan Türk vatandaşları ve doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler;
1-Yurtdışında geçen hizmetlerini
2- Yurtdışında geçen ev kadınlığı sürelerini,
3-Bu süreler arasındaki 1 yıla kadar olan işsizlik sürelerini,
asgari ve azami günlük kazanç üzerinden borçlanabilirler.
Ancak;
Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanabilmek için borçlanma yapmak istenen sürelerde ve borçlanma başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmak (doğumlaTürk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler dahil olmak üzere), ev kadınlığında geçen süreleri veya hizmetleri belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şartları aranır.
SORU 2: Yurtdışı borçlanma yapıldığında yurda kesin dönüş gerekiyormu?
CEVAP 2: Yurt dışı borçlanması yapıldıktan sonra aylık bağlanması için kesin dönüş şartı gerekiyor. Ancak kesin dönüş şartı demek; bulunduğu ülkeden sosyal sigorta ve/veya sosyal yardım niteliğinde herhangi bir yardım/ödenek alınmaması yeterli sayılıyor. Bulunulan ülkede çalışılmıyor ve yardımlardan yararlanılmıyor ise yurt dışı aylığı alınabiliyor. Aylık tahsis talebinde bulunanların yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesini, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almamaları durumunu ifade etmekte olup, mutlak ifadesi ile yurda giriş yaptıktan sonra bir daha yurtdışına çıkmama durumunda kullanılmamaktadır.
SORU 3:Aylık talep tarihinde ve aylık alma sürelerinde Türk vatandaşı olma şartı var mıdır?
CEVAP 3: 08/05/2008 tarihinden sonra 3201 sayılı Kanundan yararlanmak suretiyle aylık bağlanması için yapılacak başvuru tarihi itibariyle ya da aylık alma süresince Türk vatandaşı olma şartı aranmamaktadır.
SORU 4: Bağlanan aylıklar hangi durumda durdurulur veya kesilir, sonrasında yapılan işlemler nelerdir?
CEVAP 4:“3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi " ni süresi içinde Kuruma vermediği tespit edilenlerin aylıkları, bildirim yapılmaksızın söz konusu belgenin intikaline kadar durdurulmaktadır.
Buna göre; borçlandıkları sürelere istinaden aylık bağlananların aylıkları, yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başladıkları, Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten itibaren kesilmektedir.
Yurtdışında geçen sürelerin günlük kazanç üzerinden borçlanıldığı düşünüldüğünde yurtdışında geçen sürelerin toplu olarak ödenmesi suretiyle emekliliğe hak kazanılması iyi bir imkan ve haktır. Bu nedenle doğru bilgi ve doğru borçlanma işlemi yapılması mağduriyetleri giderecektir.