Kamuoyunda üzerinde konuşulan ancak yeterince tartışılmayan Bayram ödemesinin yapılması ekonomide de olumlu etkiler yaratacaktır.
Kaynak sorununun çözülebilmesi için ekonomistler devreye girmeli ve özellikle Ramazan ve Kurban Bayramlarında emeklilerimize Bayram harçlığı/ödmesi adı altında ödemeler yapılmalıdır.
Çünkü batılı ülkelerde özellikle buna benzer ödemeler olduğu bilinmekte ve tatil parası gibi ödemeler emeklilere yapılmaktadır. Bu nedenle emeklilerimize Bayramlarda ek ödeme yapılmalı, en azından asgari ihtiyaçlar giderilmelidir.
EMEKLİ AYLIKLARI ERKEN ÖDENECEK
Yaklaşık 4 milyar TL emekli aylığı ödemesinin 28-29 Ağustosta yapılması emekliler için olumlu bir gelişme olsa da Bayramlar için ek bir ödeme yapılmadığı sürece emeklilerimiz rahat bir nefes alamayacaklardır. Çünkü emeklilerin çoğunun aylığının fakirlik sınırının çok altında olduğu düşünüldüğünde emekliye bayramın gelmesi ya da rahat bir bayram yapması mümkün olamayacaktır.
EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞMA
Bilindiği üzere bir çok emeklimiz emekliye ayrıldıktan sonra da çalışmaya devam etmekte ve çalışma hayatından çıkamamaktadır. Bu durum istihdamı olumsuz etkilemektedir. Örneğin iş arayan genç bir kişi yerine ancak daha az ücrete çalışan emekli bir kişi tercih edilebilmektedir.
Ülkemizde emeklilik sonrası çalışanların işgücüne oranının yüksek olmasının temel nedeninin emekli aylıklarının düşük olması ve geçimin sağlanamamasıdır.
GEÇMİŞİN CEZASIMI
Ülkemizde emeklilik yaşının düşük olması ve geçmiş yıllarda uygulanan popülist politikalar emeklilik sistemini de önemli derecede bozdu. Şöyleki aktif-pasif oranının 2 çalışana 1 emekli bile olmaması nedeniyle sistem son yıllarda alınan bunca tedbire rağmen düzeltilemedi.
Çünkü 40 lı yaşlarda emekli veren hiç bir ülke yokken, ülkemizde gelecek nesiller düşünülmeden sanki cebinden para veriyormuşcasına bol keseden emekli edilenlerin cezasını gelecek nesiller ağır ödeyebilirler ki halen emekli aylıklarının yükseltilememesinin en önemli nedeni de budur.
KAYNAK BULUNURSA
Emeklilere bayram ödemesi yapılmalı, ama mutlak kaynak yaratılmalıdır. Bunun için güçlü bir ekonomiye ihtiyaç olduğu da açıktır. Milli gelirden refah payı isteyen emekliye refah payının verilebilmesi için aktif pasif oranının da düzeltilmesi gerekmektedir.
Aksi takdirde ileride emekli aylıklarının ödenememesi gibi bir durumla karşı karşıya gelinebilir. Bunun olmaması için orta ve uzun vadede çözümler üretilmeli ve emeklilerimize de bu süre zarfında ek ödemeler yapılmalıdır Zaten talebin kısılması nedeniyle üretimde de daralmalar yaşanmaktadır. Enflasyon üzerinde olumsuz bir etki bıraksa da talebin canlı olması uzun vadede büyümeyi dolayısıyla istihdamı da artıracaktır.Ancak burada en önemli faktör kaynak olup, devletimizin güçlü olması ve güçlü bir ekeonomiye sahip olması gerekmektedir.