Kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen hususlarda bize ulaşan soruları cevaplandırarak sizleri bu konularda bilgilendirmek istiyorum.
SORU- 1:Hangi sigortalılık türünden emekli olabileceğimin hesabı nasıl yapılır?.
CEVAP-1:5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1.10.2008 tarihinden önce sigortalı veya iştirakçi olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talebinde bulunanlardan, farklı sosyal güvenlik kurumlarına ya da bu Kanunda belirtilen sigortalılık hallerinden birden fazlasına tabi olanlara aylık bağlanmasına esas alınacak kanun, bu Kanunla mülga 2829 sayılı Kanun hükümleridir.
Buna göre Yaşlılık aylıklarında son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla hizmetin geçtiği sigortalılık hali, hizmetlerin eşit olması halinde ise son sigortalılık hali esas alınır.
1.10.2008 sonrası işe girenlerin yaşlılık aylığı hespalamalarında ise hangi statüde daha fazla süresi geçmişse o statüye göre emekli aylığı bağlanır.
Bu nedenlerle emekli olacağınız statütüyü bu bilgiye göre doğru seçin ve zamanında işlemleri yapın. Yoksa istemediğiniz statüden emekli olmak zorunda kalırsınız.
SORU-2: Eşimden 4/a’dan (SSK) dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim?
CEVAP-2: 4/a’dan (SSK) dul aylığı alanlar, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirler.
SORU-3: 4/a (SSK) emeklisi bir bayanım. Babam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat etti, babamın emekli aylığından yararlanabilir miyim?
CEVAP-3: 4/a’dan (SSK) emekli aylığı almanız babanızdan dolayı 5434 sayılı Kanuna göre yetim aylığı almasına engel teşkil etmez..
SORU-4: Eşim (8) yıllık Devlet Memuru iken vefat etti. Çocuklarıma aylık bağlandı, ancak bana bağlanmamıştı. Bu Kanundan (5510 sayılı Kanun) sonra tarafıma aylık bağlanır mı?
CEVAP-4: Eşinizin (8) yıllık hizmet süresi; 5510 sayılı Kanuna göre aylık bağlanması için yeterli olduğundan, tarafına yapılmış olan toptan ödemeyi ihya edip ihya tutarını ödemesi halinde ödeme tarihini takip eden aybaşından itibaren Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına, dilekçe ile başvurmanız halinde tarafınıza aylık bağlanacaktır.
5510 sayılı Kanunla 10 yıl olan ölüm aylığı bağlama şartı 5 yıla düşürümüş olup 5 yıl ve daha fazla süresi olduğu halde ölüm aylığı alamayanlar yeni düzenleme sonrasında müracaatları halinde aylığa hak kazanacaklardır.