Bilineceği üzere son yıllarda özellikle sosyal yardımlar hızla artış göstermiş ve bu nedenle de daha önce yapılmayan başvurularla birlikte sosyal yardımların verildiği kişi sayısında da artış yaşanmıştır.
Bunlardan birisi de ENGELLİ AYLIĞI olup hem aylık alınabilmesi hem de engelli vatandaşlara tanınan hakların alınabilmesi adına önem arz etmektedir.
ENGELLİ SAYILMAK İÇİN ŞARTLAR
Bir kişinin engelli sayılması ve bu haklardan yararlanması için öncelikle %40 ve üzerinde engel oranı olması gerekmektedir. Bu durumun tespiti için sağlık kurulu raporu alınması için de başvurulması gereken tam teşekküllü devlet hastaneleridir.
Engelliliğin tespiti için tüm branşlarda muayene ve tetkik yapılarak sağlık raporu oluşturulur. Bu nedenle engellinin başvurusu sonrasında engel oranı belirlenerek tasdiklenir ve kendisine imzalı olarak verilir.
Engelli aylığı bağlanabilmesi için kişinin ailenin toplam gelirinin kişi başına düşen tutarının net asgari ücretin 1/3 ünden fazla olmaması gerekmektedir.
ENGELLİLERE TANINAN BAZI HAKLAR
Tüm toplu taşımalarda ve uçak biletlerinde indirimden yararlanılır.
Enerji tüketimlerinde ve emlak vergi ödemelerinde belli oranlarda indirimlerden yararlanılır.
Bütün kurum ve kuruluşlarda sıra önceliğinden yararlanılır.
Ayrıcalıklı sınav olanakları bulunur.
Devlet tiyatrosu gösterilerinde ve tüm müze ziyaretlerinde ücretsiz olarak giriş hakkı bulunur.
Araç alımlarında ÖTV indiriminden yararlanma hakkına sahip olunmaktadır.
Engelli vatandaşlara ait özel park alanları vardır. Bu park alanlarından sadece engelli sağlık raporu bulunan vatandaşlar yararlanmaktadır.
GSM operatör kullanımlarında özel indirimlerden yararlanılır.
RAPOR SÜRESİ
Engelli vatandaşlara verilen engelli sağlık heyet raporlarının ilgili kısmında raporun süreklilik durumu belirtilmektedir. Şayet engellilik durumunun sürekliliğine karar verilmiş ise bu sonuç raporun ilgili bölümünde belirtir. Sürekliliği belirtilmiş olan engelli raporlarının yenilenmesi gerekmez ve daimî olarak geçerliliklerini korurlar. Ancak sürekli engelli raporu yenilenmesini gerektirecek durum engel oranında yükselme olması sonucunda gerçekleşir. Bu durum haricinde sürekliliği rapor üzerinde belirtilmiş olan durumlarda raporun geçerlilik süresi daimî olmakta ve yenilenmek zorunluluğu bulunmamaktadır.
ENGELLİ AYLIĞININ KESİLMESİ
Engelli için verilen sağlık raporu süreli ise bu durumda sağlık rapor süresi bitiminde yeniden sağlık raporu alınması şarttır. Eğer sağlık raporunda yine %40 oranında engellilik durumu söz konusu olursa aylık tekrar bağlanır.
İkinci kesilme nedeni ise engelli aylığı alan kişinin gelir durumunun değişmesidir, ya çalışması sonunda hane içinde kişi başına düşen GELİR TUTARI ASGARİ ÜCRETİN 1/3 ÜNDEN FAZLA OLURSA ya da haneden birileri başka bir sebeple çıkar ve gelir böylece artarsa bu durumda da engelli aylığı kesilir.
Engelli aylığı kesilen kişi yeniden müracaatta bulunabilir bu durumda yeniden sosyal yardım görevlileri tarafından inceleme yapılarak durumu uygun yani şartlara haiz ise yeniden aylık bağlanır. Muhtaçlık kriterine uygun ise aylık almaya devam olunur.