Hacıdede kırsal mahalle sakinleri mahalle merasında özel bir firma tarafından 720 dekar alana Havza Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi kapsamında kurulmak istenen GES projesine Halkı Bilgilendirme Toplantısında itiraz ettiler.
Havza’ya bağlı Hacıdede Mahallesinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği 9. Maddesi gereği düzenlenen Havza RES Yardımcı Kaynak GES Projesi Halkı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya katılan Hacıdede, Şeyhkoyun ve Ağdırhasan Mahallesi sakinleri projeye itiraz ettiler.
Toplantı Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü, GES yapmak isteyen firma ve ÇED Raporunu hazırlayan firma yetkililerinin katılımı ile başladı.
Raporun okunması sırasında mahalle sakinleri bin 729 dekar Hacıdede Merasının 720 dekar alanına kurulacak olan ve mevcutta faaliyet göstererek RES’e ilave kaynak sağlamak için kurulacak olan GES’e itiraz ettiler.
Mahalle sakinlerinin bölgenin genelinin mübadil olduğunu, yaklaşık 100 yıldır bu topraklarda yaşadıklarını ve projenin bölgede hayvancılığa büyük zarar vereceğini belirterek; “Siz para kazanacaksınız ve bizim hayvanlarımız ne olacak.?” Diye tepki gösterdiler.
Zooteknik Yüksek Ziraat Mühendisi olan ve merada büyükbaş hayvancılık yapan Ozan Özkan EPDK tarafından yapılan düzenlemeler ile lisans almanın yolunun açılmış olabileceğini belirterek; “ Mera Kanunun 4. Ve 5. Maddeleri ile çeşitli maddelerinde ‘meralar başka kişilere 3. şahıslara devredilemez, hayvancılık dışında kullanılamaz. O kadim köylünün hakkıdır.’der. Hükümetimiz, devletimiz projeler yapıyor. 300 baş koyun projesi, genç çiftçi projesi yapıyor. Pandemide ve küresel ısınmadaki ortaya çıkan manzara en büyük krizin bu gün dünyada gıda krizidir. Bu gün kırmızı etin fiyatını konuşmayalım. Bu yapılan kamu yararına ise köylünün üretimi de kamu yayarınadır.” Dedi.
Küçükbaş besiciliği yapan Nazike Kurt ise mahallenin tek kadın çobanı olduğunu belirterek; “ Ben koyun güdüyorum. Benim koyunum ormanlık alanda otlamaz. Benim iki oğlumda asker. Tüm çabam onlar için. Oğullarım bunan sonra gelip burada çobanlık yapmaz. Evlatlarımın hatrı ve kendi karnımı doyurabilmek için sopa uçunda tek başıma, bir tane kadın yok o dağda. Merada ki düz alan yok olduğunda benim koyunum otlayamaz. Siz benim rızkımı kesersiniz. Hayvanımın rızkını kesersiniz, benim rızkımı kesersiniz. Yazık değimli. Kadın başıma çalışırım. Şirket bütün haklarını arayabilir. Ben sizin paranızı pulunuzu istemiyorum. Masa başında oturmak herkesin hoşuna gider. O sopa ucunda dağlarda gezmek gerçekten çok zor.Kadın başıma bir çok zorluğa katlanıyorum. Bunu neden mi yapıyorum? Senin imkanın var. Bu tesisi her yere kurarsın. Ama ben malımı gidip başka yerde otlatamam. Benim alanım bura, buraya göz dikmeyin. Bir avuç yer var ona da göz dikmeyin. Şu mahallede kaç kişi kaldı zaten.” Dedi.
Yapılan itirazlar ve okunan raporun ardından Havza İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından güvenlik tedbirlerinin alındığı toplantı sorunsuz şekilde sona erdi.